Fatih Arıcı BÖHAK Başkan Yardımcısı
farici_bohak@hotmail.com
Uyumlu Olmalıyız
06/05/2016

Diyaliz makinesi canlı böbreğin bütün görevlerini yerine getiremediği için diyalizdeki hastalar, serbestçe su içemezler, her şeyi yiyemezler, birçok kısıtlama ile yaşarlar. Belli bir süre sonra  kansızlık, kalp damar hastalıkları, çeşitli enfeksiyonlar gibi ilave problemlerle karşılaşırlar. Bu nedenlerle ve zamanlarının önemli bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirdikleri için sağlıklı bir insan gibi yaşama şansları yoktur.

 Yıllarca diyalize giren hastalar canlı veya kadavradan böbrek nakli olduktan  sonra, sağlıklı yaşam konusunda genellikle hayata umutla bakarlar, ama böbrek naklinden sonra da  bazı problemler yaşayabilirler. Kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastanın yaşamında derin izleri acıları etkileri olan, kendisi ile birlikte hem ailesini hem çevresini aile ve toplumu fiziksel, psikolojik,sosyal yönlerden etkileyen tedavisi ve takibi  zor bir hastalıktır.

 Nakil olan arkadaşlar , sağlıklarının diyalize girmeden öncesi gibi olacağını, nakille birlikte hayatlarının normale döneceğini ve daha aktif olacaklarını düşünmektedirler.Aslına bakacak olursak  Böbrek nakli olan hastaların yaşam kaliteleri normal sağlıklı bir insan gibidir. Evet, diyaliz hayatımız son bulur ancak, böbrek nakli sonrası da hayatımız yine  kronik hastalığımızla devam eder.

 Benim kadavradan böbrek nakli olduğum yıllarda nakil olan arkadaşlar karnının hangi tarafına  böbrek takılmışsa ellerini o böbreğin üzerinden kaldırmazlardı, ellerini çekeceği an  böbreği düşecekmiş gibi davranırlardı.Sürekli vücut böbreği red edecekmiş kaygı ve korkusuyla  hareket ettiklerinden psikolojilerini bozan arkadaşlara tanık oldum. Yani fiziksel, ruhsal sorunlar ile yeni duruma uyum sağlama güçlükleri da ortaya çıkmaktadır maalesef...

 Böbrek nakli olan hastalar, kullandıkları ilaçların yan etkileri ve düzenli kontrol zorunluluğu gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bunların yanı sıra, enfeksiyon riski, tekrar hastaneye yatma ve vücut görünüşünde değişiklikler gibi endişeler de hastalar için stres kaynağı olabilmektedir.

 Böbrek nakli sonrası hastalar en çok uygun beslenme  ve düzenli egzersiz yapma konusunda uyumsuzluk göstermektedir. Bunu sigara içme,alkol alma ve randevulara zamanında gitmeme,ilaçların düzenli alınmaması en önemli sorunu oluşturmaktadır. Nakil yapılan böbreğin uzun süre sağlıklı bir şekilde gitmesi için de ilaçların düzenli alınması şarttır.

 Yazmaya çalıştıklarımdan negatif bir sonuç çıkarılmasın lütfen, 12 yıllık kadavradan böbrek nakilli bir hasta olarak anlatmaya çalıştığım şu ki.. tartışmasız en iyi tedavi elbette böbrek naklidir.Bu tedavide bizim için canla başla çalışıp böbrek naklimizi gerçekleştiren, sağlığımız için gece gündüz çalışarak biz hastalara hizmet eden,  bizlere emek veren sağlık ekibimize kulak vererek bizlere söylediklerini  dikkate alırsak daha uzun yıllar böbreğimizle mutlu mesut yaşayabiliriz diye umut ediyorum. 



1155 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Organ Bağışının Önemi - 09/07/2021
rganlarımızı toprağa değil, insana verdiğimizde . Bu aynı zamanda insanın yaşama duyduğu saygının da bir ifadesi anlamına gelir.
Hastalığımızla Barışık Olmak - 02/02/2021
Mutlu bir insan daha çok üretir, daha çok yaşar, daha yaratıcı hoşgörülü, daha affedici,yardım edici olur.
“Hayır almayın organlarını”dese - 08/01/2021
Türkiye’de yasalara göre organlarımızı kendi özgür irademizle bağışlasak bile beyin ölümümüz gerçekleştiği zaman en yakınlarımıza yani ailemize soruluyor
BÖHAK HER ZAMAN YANINIZDA OLACAK - 09/07/2020
Böhak 1999 yılı Mayıs Ayı’nda halen Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin Başkanlığını yürütmekte olan A. Vahap Acar ile bir grup diyaliz hastası tarafından çok zor şartlarda kuruldu.
KAMUSAL ALANDA SİGARA İÇMEK… - 07/03/2017
Öte yandan, sigara sadece dumanıyla zehirlemekle kalmıyor, ayrıca kokusuyla, külleriyle, izmaritleriyle çevreyi de kirletiyor.
Engelliler Günü ve Sorunları - 22/02/2017
Rehabilitasyon sürecinin en önemli parçası olan ailelerin mevcut hizmetlerden nasıl yararlanacağı gibi konularda bilgilendirme ihtiyacı var.
Organ Bağış verileri - 19/09/2016
Bu yazımda, gerek hastaların ve gerek gerekse vatandaşlardan gelen organ bağışıyla ilgili sorular için derlediğim verileri, sizlerle paylaşmak istedim
Duyun bizi - 05/02/2016
Organ mafyası diye bir şey yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Olabilirliği de mümkün değildir.
Sağlığın değeri - 15/01/2016
İnsanın hayatında önem verdiği pek çok değer vardır. Para, makam ve mevki! Para bu değerlerden çoğunlukla önce gelmiştir.