Uzm. Dr.Sadi Kemal Alim Arslan Diyaliz Hekimleri Derneği Başkanı
hidir.arslan@saglik.gov.tr
Böbrek Yetmezliği Hastalarımıza Hatırlatma -2
08/02/2021

Böbrek Yetmezliği belirtileri 

Akut böbrek hasarı (akut böbrek yetmezliği) - Belirtileri şunları içerebilir:

İdrar miktarında azalma, tuz ve su yüklenmesinden kaynaklanan şişlik (ödem, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma vb. Atık ürünlerin beyin fonksiyonu üzerindeki toksik etkilerinin neden olduğu halsizlik, uyuşukluk... Akut böbrek yetmezliği tedavi edilmezse, fazla sıvı kalbin etrafında ve akciğerlerde, göğüs boşluğunda birikebilir, kalp ritim anormalliklerine, davranış değişikliklerine, nöbetlere ve hastada komaya neden olabilir.

Kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetmezliği - Kronik böbrek yetmezliğinde böbrek hasarı uzun bir süre içinde yavaş yavaş geliştiğinden, semptomlar yavaş gelişir ve genellikle böbrek fonksiyonunun % 80'inden fazlası kaybolunca hasta şikayetleri başlar.  Kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetmezliği semptomları şunları içerebilir: baş ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, huzursuzluk, kaşıntı, iştahsızlık, bulantı -kusma, artan susuzluk, cilt renginde değişiklik- solukluk, yüksek tansiyon, çocuklarda büyümenin yavaşlaması, erişkinlerde kemik hasarına bağlı şikayetler vb

Teşhis; Akut böbrek hasarı riskini artıran bir hastalığınız veya tıbbi durumunuz varsa, doktorunuz böbrek yetmezliğinin belirti ve bulgularını gözden geçirir. Size kan ve idrar testleri yapılır ve 24 saatlik idrar miktarı vb pek çok tetkik yapılır. Uzun dönem böbrek hasarı riskini artıran kronik (uzun vadeli) bir tıbbi durumunuz varsa, doktorunuz tansiyonunuzu kontrol edecek ve düzenli olarak planlanan hastane takipleriniz sırasında kronik böbrek yetmezliğinin semptom ve belirtileri araştırılır. Akut böbrek yetmezliğinin teşhisini doğrulamak için doktorunuz, kimyasal anormallikleri kontrol etmek için idrar testleri ve kan testleri isteyecektir. Diğer testler şunları içerebilir: Akciğerlerdeki aşırı sıvı belirtilerini kontrol etmek için göğüs röntgeni, İdrar yolu tıkanıklığını kontrol etmek için tüm batın Ultrasonu(böbreklerin ultrason muayenesi)

Bir böbrek dokusu örneğinin alındığı ve bir patoloji laboratuvarında incelendiği bir böbrek biyopsisi yapılabilir. Potansiyel olarak böbrek yetmezliğine neden olduğu bilinen semptomlarınız veya kronik bir tıbbi durumunuz varsa, doktorunuz böbrek fonksiyonunu kontrol etmek için periyodik olarak kan testleri isteyecektir. Kronik böbrek yetmezliği tipik olarak yavaş yavaş geliştiği için fizik muayene normal olabilir. Kronik böbrek yetmezliğinin teşhisini doğrulamak için, kan ve idrar testleri, böbrek ultrasonu ve bazı durumlarda böbrek biyopsisi dahil, akut böbrek yetmezliği ile aynı değerlendirme önerilebilir. Doktorlar, semptomlar belirgin hale geldiğinde ve bazı kan kimyasalları kanda çok yüksek seviyelere ulaştığında böbrek fonksiyonunun ciddi seviyede etkilendiğini gösteren son dönem böbrek hastalığını teşhis eder.

Beklenen süre; Akut böbrek hasarı birkaç gün içinde geçebilir,  bir ilacı durdurmak veya duruma neden olan olayı tersine çevirmek yeterli olabilir. Hastalığın tam olarak ne kadar sürdüğü, böbrek sorununun nedenine bağlı olarak kişiden kişiye önemli ölçüde değişir. Nadir durumlarda, akut böbrek hasarı son dönem böbrek hastalığına ilerler.


 

 

 



728 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Böbrek yetmezliği hatırlatma -1 Böbrek Yetmezliği Yaygın nedenleri - 08/01/2021
Böbrek yetmezliğinde böbrekler, kandan yeterli atık ürünü süzme, vücudun tuz ve su dengesini düzenleme yeteneklerini kaybeder.
MEVLANA, MESNEVİSİ VE AHLAK ÖĞRETİSİ KİME LAZIM? - 16/10/2020
Mesnevi doğu klasik edebiyatında , şiir tarzlarından birinin adıdır.
BÖBREK YETMEZLİĞİ, RAKAMLAR, ÖLÜMLER, HİZMET BAHANE TİCARET ŞAHANE - 06/08/2020
Her hasta insanımızın yaşamı biriciktir ve değerlidir, her hasta ölümünün gerçek nedenleri ile izah edilebilir olması gerekir.
SALGIN GÜNLERİNDE DİYALİZ - 09/07/2020
Değerli arkadaşlar, pek çok can alıcı konumuz var, fakat ben ilk yazımda Covid-19 salgını sürecini hatırlatmak ve bazı kahramanları anmak, kahramanlıkları hatırlatmak istedim.