ANKARA, (DHA) - TÜRKİYE'de, yoğun bakım yatakları bir çok Avrupa ülkesinin üzerinde. Ancak uygulamada yaşanan sıkıntılar ve bu ünitelerin rasyonel kullanılmaması nedeniyle zaman zaman uygun hasta yatağı bulunamaması ile gündeme geliyor.Yoğun bakımlar, yaşamı tehdit eden hastalığı bulanan hastaların yakın gözlem ve yoğun tedavilerinin yapıldığı hayata kurtaran üniteler. Bu servislerde hastaların çoğunluğu ağır travma hastaları, organ nakli veya komplike ameliyat geçirenler, ağır zehirlenmeler ve çok çeşitli nedenlerle organ yetmezliği gelişen ve yaşamsal riski yüksek olan hastalar. Bu kesimde yer alan hastaların erken dönemde organ destek tedavilerinin uygulanması hayati önem taşıyor. İleri teknoloji ve yetişmiş sağlık personeli ile hizmet veren bu birimlerde, tedaviden yararlanacak uygun hastaların seçimi konusunda duyarlılık oluşturmak çok sayıda yeni yoğun bakım ünitesi oluşturmaktan daha önemli bir hal almıştır. Bu noktadan hareket eden Türk Yoğun Bakım Derneği 'Yoğun Bakım Ünitelerinin Akılcı Kullanımı Sempozyumu' ile mevcut durumu ve çözüm önerilerini ele aldı. Basın toplantısı, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar, Türk Yoğun Bakım Deneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zafer Çukurova ve Avrupa Yoğun Bakım Derneği Başkanı Dr. Jozef Kesecioğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakanlık olarak, yoğun bakımlarda nicelliği en üst seviyeye getirdik. Sağlık Bakanlığı olarak, yoğun bakımların akılcı kullanımı girişiminin sonuna kadar destekçisiyiz. Yoğun bakım bir tedavi yönetimidir ve tedavisi biten hastanın yoğun bakımda tutulması hastaya zarar verir. Yoğun bakıma yatacak olan hastanın yoğun bakım yatışına o servisin hekimi karar vermelidir ve bu konuda hasta yakınları ısrarcı olmamalıdır. Yoğun bakıma yatacak, çıkacak ve tedavisi bitmiş hastanın kararını hekim vermelidir. Evde bakım hizmetlerimiz o kadar gelişti ki, ev tipi ventilatörle evde sağlık hizmetinden faydalanabilecek hastaların gerçek yoğun bakım hastalarını sıkıntıya düşürdüğü durumlar söz konusu olabiliyor. Yoğun bakım tedavisinden sonuç alamayacak durumda olan hastaların ve son dönem bakım hastası olan hastaların yoğun bakımlarda tutulması sadece hekimlerin değil ailelerinde sorumluluğundadır. Bu tek taraflı bir olay değil, çok yönü bir farkındalık gerektiriyor. Yoğun bakımlar bakım evi hizmeti veren üniteler değildir, bunun altını özellikle çizmek istiyoruz" dedi.
Bu noktada ABD ve OECD'nin Avrupa bölgesi ülkeleriyle kıyaslandığında her 10 bin kişiye düşen yatak sayısı: ABD'de eyaletler arası büyük farklıklar olmakla birlikte; 1-4, İsviçre, Fransa, Hollanda ve İspanya; 0,8 - 0,9, Belçika; 2,2, Almanya, 2,5 olarak öne çıkıyor.
Yoğun bakım yatak sayısı konusunda ülkemiz dünyanın en şanslı ülkelerinden biridir. Ancak akut yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımızın bir bölümü için yoğun bakım ünitelerimizde yatak bulunamaması yoğun bakım sorumluları üzerinde büyük baskı oluşturmaktadır. Sağlık otoritesi tarafından tedaviden fayda görmeyecek veya hastalığı son evrede olan hastalarımızın yönetimi için hukuki kurallarla desteklenen güncel bir mevzuat oluşturmalıdır. Yoğun bakımlara yoğun bakım tedavisinden fayda görmeyecek kadar kötü ve fayda görmeyecek kadar iyi olan hastalarımızın yatırılmaması için yoğun bakım öncelikleri belirlenmelidir. Hastane yönetimleri yoğun bakımlardan yataklı kliniklere hastalarımızın yatışlarını kolaylaştıracak önlemler almalıdır. Diğer yataklı tedavi birimlerinde olduğu gibi yoğun bakıma hasta kabulünde de ASKOM Birimleri, 112 Başhekimlikleri, Hastane Yönetimlerinin etkinliği azaltılmalı ve yoğun bakım doktorlarının inisiyatif ve sorumluluk almaları sağlanarak hastalarımızın hastalığına uygun düzeye yatırılması temin edilmelidir. Hemşire, fizyoterapist, hasta bakım elemanı ve tıbbi sekreter gibi yoğun bakım profesyonellerinin sayıca yeterliliği ve sürekliliği sağlanmalı, mezuniyet sonrası eğitim ile nitelikleri geliştirilmelidir. Antibiyotik kullanımı ve direncinin azaltılması için ulusal ve kurumsal politikalar geliştirilmelidir. Yoğun bakımların akılcı kullanımı politik, ekonomik ve tıbbi çözümlerin birlikte oluşturulmasıyla gerçekleştirilebilir. Türk Yoğun Bakım Derneği bu amaçla "Yoğun Bakımların Akılcı Kullanımı" konulu sempozyum ve çalıştayları her yıl düzenleyecektir. Amaca ulaşılabilmesi için paydaş kurumların katkıları ve güncel verilerin paylaşımı çözüm sürecini hızlandıracaktır.
|
585 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |