Üzüntü, stres sadece zihin sağlığımızı tehdit etmekle kalmıyor uyku düzenimizden bağışıklık sistemimize, kalbimizden beynimize kadar her şeyi olumsuz etkiliyor.

Üzüntü, stres sadece zihin sağlığımızı tehdit etmekle kalmıyor uyku düzenimizden bağışıklık sistemimize, kalbimizden beynimize kadar her şeyi olumsuz etkiliyor.

Ruhen yaşanan huzursuzluklar, gerilim ve üzüntüler doğal olarak insanın dış görünümüne de yansır. Yüz kasları, el kol hareketleri ve ses tonları olumsuz duygu ve düşüncelerin etkisi altındadır. Cildin rengi sararır, gözler matlaşır, saçlar dökülür. Stresin sebep olduğu gerginlik damarların daralmasına yol açar. Kafanın belli bölgelerine giden kan akımı bozulur, o bölgeye giden kan miktarı azalır. Kansız kalan dokuda ağrılar meydana gelir. Gergin olan doku daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ancak yetersiz kanla beslenmesi nedeniyle bir kısır döngü başlar. Sonrası hafıza zayıflaması, dikkat dağınıklığı, yorum bozuklukları olarak takip eder.

Üzüntüyle birlikte gelişen ağrılar nelerdir peki?

Migren ataklarının en belirgin tetikleyicisi stres ve üzüntüdür. Gerilim tip baş ağrısı genellikle üzüntü sonrası başlar ve artar.

Gerginlik ağrıları söz konusu olduğunda ikinci sırada bel ve boyun ağrıları yer alır. Üzüntü ve gerginlik anında kas spazmı ve diş sıkma artar. Strese bağlı boyun ve bel fıtığı gelişen vaka sayısı hayli fazladır.

“Hayatı sırtına yüklenmiş” tabiri boşuna değildir. Çünkü geçmeyen sıkıntı ve stresler sırt ağrısı da yapmaktadır.

Son yıllarda gittikçe artan sürekli yorgunluk ve yaygın vücut ağrılarıyla giden bir sendrom olan fibromiyalji üzüntülü dönem ya da sonrasında başlayabilir. Gezici ağrıları artabilir.

Trigeminal nevralji sinirin ağrısıdır. Üzüntü ile doğrudan ilişkili olmadığı düşünülebilir ama üzüntü ile artan diş sıkma dişlere baskı yapar. Böylece nevralji de artar.

Romatizmal hastalıklar da gergin ve stresli dönemlerde daha fazla algılanır. Ağrılarda artma olabilir.

Gergin ve üzüntülü anlarımızda istem dışı gelişen diş sıkmaları çene kaslarında, kemiklerde ve dişlerde ağrı yapabilir.



690 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın