İstanbul’daki konferansa katılan, organ bağışı konusunda yasal düzenleme eksikliği olan ülkelerin gazetecilerine, SABAH Sağlık Editörü Didem Balcı ‘organ nakli haberciliği’ne ilişkin bilgi verdi

İstabul’daki konferansa katılan, organ bağışı konusunda yasal düzenleme eksikliği olan ülkelerin gazetecilerine, SABAH Sağlık Editörü Didem Balcı ‘organ nakli haberciliği’ne ilişkin bilgi verdi

 T ürkiye Organ Nakli Vakfı'nın (TONV) koordinasyonunda yürütülen, Asya, Afrika ve Doğu Avrupa'dan gelişmekte olan 70 ülkeyi kapsayan Uluslararası Organ Nakli Ağı Organ Nakli ve Organ Bağışı 1. Medya Çalıştayı,istanbul'da düzenlendi. 15 ülkeden 40'tan fazla gazetecinin geldiği konferansta, kendisi de böbrek nakliyle ikinci hayatını yaşayan SABAH Sağlık Editörü Didem Seymen Balcı deneyimlerini paylaştı.

TOPLAMDA BİN 200 GAZETECİ
Uluslararası Organ Nakli Ağı'na katılan, Afganistan, Angola, Benin, Bosna Hersek, Kamerun, Çad, Etiyopya, Gambiya, Gana, Kosova, Libya, Makedonya, Madagaskar, Moritanya, Mozambik, Nijer, Filistin, Somali, Güney Sudan, Tanzanya, Uganda,Özbekistan, Yemen, Zambiya'da, organ nakline ilişkin yürürlükte yasal bir düzenleme bulunmuyor.

Bu ülkelerin gazetecileri, henüz yabancı oldukları bu süreç ve organ bağışı haberlerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda, çalıştayda etraflıca bilgilendirildi.

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi hakkında bilgi veren Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci de, "Organ bağışı ve organ nakli alanında teknik yardım ve işbirliği amacı taşıyor. Aynı zamanda özelde ülkemizdeki organ nakli hizmetlerinin genelde ise sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak tanıtımını yaparak sağlık turizmine katkı sağlayacak" dedi. Medya çalıştayları 2 hafta devam edecek ve toplamda 120'den fazla gazeteci bir araya gelerek organ nakli haberleri ile ilgili deneyimlerini paylaşacak. Bu çalıştaylarda sağlık profesyonelleri, akademisyenler ve Türk medyasından önemli isimler, organ naklini ve bağışını konuşacak. Bu konudaki eksiklere yanlışlara dikkat çekecek. Organ bağışı ve organ nakli ile ilgili herhangi bir yasal düzenlemesi olmayan ülkelere teknik destek sağlanarak düzenleyici yasal bir çerçeve oluşturmaları temin edilecek.

VERİ TABANI OLUŞTURULACAK
Yasal düzenlemesi olan ancak herhangi bir organ nakli uygulamasına başlamamış ülkelerde ise organ nakli programının başlatılmasına destek verilecek. 50 civarında ülkede organ bağışı, organ nakli ve kronik organ yetmezliklerine ilişkin bir veri tabanı ve kayıt sistemi bulunmuyor. Ortak bir IT sistemi oluşturulacak ve sağlıklı veri toplanması sağlanacak.

 

 



658 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın