Türkiye’de Çocuk Nefroloji Derneği ile Türk Nefroloji Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, 5-18 yaş grubundaki her 100 çocuktan 4'ünün kronik böbrek hastası olduğu tespit edildi.

Türkiye’de Çocuk Nefroloji Derneği ile Türk Nefroloji Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, 5-18 yaş grubundaki her 100 çocuktan 4'ünün kronik böbrek hastası olduğu tespit edildi.

Türkiye’de Çocuk Nefroloji Derneği ile Türk Nefroloji Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, 5-18 yaş grubundaki her 100 çocuktan 4'ünün kronik böbrek hastası olduğu tespit edildi. 

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk Hastanesi’nde '10 Mart Dünya Böbrek Günü Etkinliği' kapsamında Çocuk Nefroloji Bilim Dalı ile Erişkin Nefroloji Bilim Dalı Öğretim üyeleri birlikte basın toplantısı düzenledi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Türk Tıp Öğrenci Birliği’nin de destek verdiği basın toplantısında; nefroloji öğretim üyeleri, dünyada görülme sıklığı hızla artan böbrek hastalıkları konusunda farkındalık yaratma amacında olduklarını belirtti. Nefroloji öğretim üyeleri, Çocuk Nefroloji Derneği ile Türk Nefroloji Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, 5-18 yaş grubundaki her 100 çocuktan 4'ünün kronik böbrek hastası olduğunu belirtti.

Basın toplantısının ilk konuşmasını ERÜ Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu yaptı. Prof. Dr. Poyrazoğlu, toplumun böbrek hastalıkları konusunda bilinçlenmesi adına böyle bir etkinlik düzenlediklerini, böylece vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Bugün 10 Mart Dünya Böbrek Günü. Bugün dünyanın birçok yerinde böbrek hastalılarıyla ilgili bir takım faaliyetler yapılıyor. Buradaki temel amaç, gerek topluma, gerek sağlık hizmeti veren kurumlara, böbrek hastalıkları hakkında bilgiler vererek, farkındalık oluşturmak” dedi.

ERÜ Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz ise konuşmasında böbrek hastalıkları ile ilgili istatistiki bilgiler verirken, “5-18 yaş arası kronik böbrek hastası olarak her 100 çocuktan 4’ü kronik böbrek hastası, her 100 çocuktan biri ise ciddi böbrek hastası. Erkeklerde yüzde 3,5 kronik böbrek rahatsızlığı yaşanırken, kızlarda yüzde 2,6 civarında görülmektedir. Böbrek hastalığına temel oluşturan öğeleri sayacak olursak, başta obezite, aşırı kiloluk, hipertansiyon, kan yağlarındaki bozuklukları sayabiliriz.” dedi

Erişkin Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Oymak da, yaşa göre yılda bir veya iki, en kötü ihtimalle beş yılda bir mutlaka insanların detaylı muayeneden geçmesinin böbrek hastalığında erken teşhisi açısından önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Oymak, “Türkiye’de böbrek yetmezliğinde rakamları 1 milyonda 700 civarında. Toplam şu anda Türkiye’de 60 binin üzerinde böbrek yetmezliği sıkıntısı yaşayan hastamız var. Her hipertansiyon hastası, her şeker hastası maalesef böbrek yetmezliği için bir risk taşıyabilir. Bundan dolayı önlem almamız gerekiyor” diye konuştu.

Okul çağ çocuklarında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek hastalığı açısından önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Kayseri Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.İbrahim Demirel ise, “Özellikle kız çocuklarında tuvalet tutma alışkanlığının olduğunu görmekteyiz. Neden erteliyorsunuz? Diye soru sorduğumuzda, okulların tuvaletlerinin çok pis olduğunu söylüyorlar. Bu sorunun sadece Kayseri’de değil, tüm ülkemizde yaşandığı mesajları alıyoruz. Bu konuda mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve İl Müdürlüklerinin okul idarecileriyle yakın temas kurarak çocuklara tuvaleti sevdirmesi lazım. Evimizde de anne baba olarak çocuklarımıza tuvaleti ertelemeyi değil, hemen ihtiyacı gidermeyi öğretmeliyiz ki, ileride oluşabilecek böbrek hastalığını önleyebilelim” şeklinde konuştu.

Son olarak Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dursun konuşmasında, halka böbrek hastalıklarından korunmak için tuz kullanımına dikkat etmesi uyarasında bulundu. Doç. Dr. Dursun, “Vatandaşlarımıza, halkımıza, tuz kullanımlarının dengeli ve orantılı olmaları konusunda eğitim çalışmalarında bulunmaktayız” dedi.

 



734 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın