Her yıl Mart ayının 14. günü ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Tıp Bayramı’nda sağlıkçıların sorunları tartışılmakta, tıp bilimine katkısı olanlar ödüllendirilmektedir.

Her yıl Mart ayının 14. günü ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Tıp Bayramı’nda sağlıkçıların sorunları tartışılmakta, tıp bilimine katkısı olanlar ödüllendirilmektedir. Aynı zamanda anma ve kutlama günü de diyebiliriz. Peki tıp bayramı ülkemizde ilk kez ne zaman ve neden kutlanmaya başlamıştır?

 14 Mart tarihi aslında ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcıdır. en yenilikçi Osmanlı padişahlarından biri olan II. Mahmut döneminde, ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin açıldığı tarih olan 14 Mart (1827) Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. okulun kuruluş günü olan 14 mart, 1919 yılından beri de Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. ancak ilk kutlanmaya başlaması bir bayramdan ziyade tepki niteliğinde başlamıştır. zira İstanbul’un itilaf devletleri tarafından işgal altında olduğu o dönemde 14 mart 1919′da tıp öğrencileri ve tıp doktorlarının İstanbul’un işgalini protesto niteliği taşıyan hareketiyle, o günden itibaren her yılın 14 mart’ı Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.

 Dünyanın çeşitli ülkelerinde de tıp bayramı farklı tarihlerde kutlanmaktadır.

 İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen; bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren tıp çalışanlarımızın insan yaşamına saygıyı ifade eden tüm tıp camiasının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyoruz.



1012 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın