Panelde bir konuşma yapan (BÖHAK) Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı A. Vahap Acar, hastaların ve sektörün sorunlarına dikkat çekerek şöyle konuştu.

 ORGAN BAĞIŞI DÜZENLİ BİR SİSTEMLE ÇÖZÜLÜR.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası öncesi Memorial Hizmet Hastanesi’nde düzenlenen ‘Organ Bağışı Yap Hayata Can Kat’ adlı panel, Türkiye’nin önde gelen nefrologları, bilim insanları ve organ bağışı ile hayata tutunan kişileri bir araya getirdi. Türk Böbrek Vakfı desteğiyle düzenlenen panelde organ nakli dini ve tıbbi olmak üzere tüm yönleriyle ele alındı. Türkiye’de kadavradan nakil oranlarının düşük olduğuna dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, nakledilen 5 böbreğin sadece 1’inin kadavradan olduğunu belirtti

Panelde bir konuşma yapan (BÖHAK) Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı A. Vahap Acar, hastaların ve sektörün sorunlarına dikkat çekerek şöyle konuştu.

‘Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Daha önceki konuşmacılarımızın da belirttiği gibi ciddi anlamda organ bağışına ihtiyacımız var. Bilindiği üzere Ülkemizde yaklaşık 30 bin kişi organ bağışı beklemektedir. Buna rağmen yine yaklaşık olarak 70 Bin’in üzerinde de böbrek hastası mevcuttur. Ve yine ayrıca resmi makamlara müraacat etmemiş ama organ bağışı beklemekte olan 10 Binlerce diyaliz hastası mevcuttur.

Değerli Arkadaşlar bizler vatandaştan kendine kendine bir yakının kaybettiği zaman getirip organlarını bağışlamasını bekleyemeyiz. Böyle bir şey yok. Burada mutlaka bir sistem kurulması lazım.

Sizlere yaşadığım bir örneği anlatmak istiyorum. Vaktiyle bir kişinin beyin ölümü gerçekleşmişti. Ninesi  de bu kişi son kez görmek istiyordu.
Ben de gidip doktorlara; Ben aile ile görüştüm, Vefat eden kişinin organlarını bağışlayacaklar. Ama Nine son kez vefat eden kişiyi görmek istiyor. İzin verir misiniz?’ dedim. Fakat doktorlar bu Nine’ye yakınını son kez görmek için izin vermediler. Şimdi soruyorum; Bu insanlar nasıl yakınlarının organlarını bağışlayacak? yakınlarını kaybetmiş kişilere yaklaşımız daha olumlu olmalıdır.

Organ bağışı yapan hastaneler dışındaki yoğun bakım yapan kurumlar da bağış yapılması için özel yapılan özel bir çalışma yok. Bu kurumlarda çalışan personeli mutlaka organ bağışı konusunda teşfik etmek lazım. Eskiden vatandaş nakil olabilmek için üste para veriyordu. Fakat son zamanlarda devlet yapılan nakiller için kurumlara ödeme yapmaya başlayınca  hastanelerdeki  nakil operasyonları da artmaya başladı.Öte yandan organ bağışı konusu okullarda  okutulan ders kitaplarına geçmelidir.  Buna ek olarak son zamanlarda yaşadığımız başka bir sorun var
O da şudur. Devlet makamında yer alan bürokratların sürekli değişmesidir.   Örneğin; Bu konular hakkında pek bilgisi olmayan bir bürokrat göreve gelince bizler sorunlarımızı ve konuları baştan anlatmak zorunda kalıyoruz.Bürokrat tam konu ve sorunlara hakim olmaya  başlayınca bu sefer görev yeri değişiyor, O gidiyor yerine yine bu konu ve sorunlara pek hakim olmayan başka bir bürokrat geliyor. Bu şekilde sorunları çözmemiz çok zor oluyor. Organ bağışı konusunda komple bir organizasyon gereklidir. Ancak bu şekilde sorunların altından kalkabilriz’ dedi.

1277 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın